ترکیه یکی از کشورهای رو به توسعه اوراسیایی است که در بین مرز آسیا و اروپا قرار گرفته و همین موضوع باعث شده تا ترکیه از نظر موقعیت دارای شرایط خاص و ویژه ای باشد. این کشور آسیایی اروپایی که با ایران در همسایگی به سر می برد به عنوان گذرگاه اروپا شناخته می شود و بسیار از کالاهای ترانزیتی از مسیر زمینی و هوایی این کشور برای برخی از دیگر کشورهای آسیا از اروپا ارسال می شود.
جالب است بدانید که با تمام اتفاقات اخیری که در ترکیه افتاد باز هم رشد اقتصاد این کشور خیلی دچار تزلزل نشد هر چند گاها کمی از ارزش پول و اقتصاد آنها کاسته می شد ولی شرایط و ثبات اقتصادی قوی در این جامعه باعث جبران فوری تمامی مافات می شد.
اقتصاد ترکیه با ترکیبی از اقتصاد بومی و سرمایه گذاری خارجی شکل گرفته و کشاورزی این کشور یکی از عمده ترین صنایع آن را تشکیل می دهد. رشد و توسعه اقتصادی ترکیه در سال های اخیر رقمی در حدود 9 درصد را نشان می دهدکه بی تردید به دلیل امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری روز افزون در این کشور بوده است.
وجود 21 منطقه آزاد تجاری در جای جای کشور بزرگ و پهناور ترکیه و ایجاد شرایط بسیار منصفانه و جذاب برای سرمایه گذاران از جمله تعیین معافیت های مالیاتی، حذف پرداخت های گمرکی، شرایط ساده نقل و انتقالات مالی ، معافیت های مالیاتی دراز مدت و ... باعث شده تا هر سال شرکت های بیشتری برای سرمایه گذاری و ورود سرمایه خود به این کشور داوطلب شوند.
هر شرکت داخلی و خارجی ترکیه که در مناطق آزاد تجاری این کشور سرمایه گذاری و اقدام به ثبت شرکت بکند نیازی به پرداخت مالیات حاصل از صادرات و محصولات تولیدی وابسته به خود شرکت را ندارد. مجوزهای تجاری صادر شده برای شرکت های تولیدی در مناطق آزاد تجاری 15 ساله و برای شرکت های غیر تولیدی 10 ساله است و تمامی شرکت ها بر اساس قوانین و مقررات بین المللی در این منطقه می توانند فعالیت تجاری داشته باشند.
وجود این شرایط باعث شده تا بسیاری از شرکت های داخلی و یا سرمایه گذاران ایرانی نیز تمایل زیادی داشته باشند که وارد یکی از این مناطق آزاد تجاری ترکیه شده و با استفاده از سرمایه گذاری و ثبت یکی از انواع شرکت های مورد تایید حکومت ترکیه از شرایط باز و محیط امن اقتصادی این کشور بهره مند شوند.
قوانین ثبت شرکت در ترکیه
بر اساس قوانین تجاری در ترکیه انواع مختلفی از شرکت ها را می توان در این کشور به ثبت رساند که از آن جمله می توان به شرکت های تجاری مشارکتی، شرکت سهامی ، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی و ... اشاره کرد. اما بدون تردید تمامی کشورهایی که از الگوهای سرمایه گذاری مشابه اتحادیه اروپا همانند ترکیه پیروی می کنند نوع شرکت با مسئولیت محدود در این کشورها بسیار بیشتر مورد پسند بوده و به ثبت می رسد.
ثبت شرکت با مسئولیت محدود در ترکیه نیازمند حداقل 2 و حداکثر 50 شریک تجاری می باشد و هر فرد تنها به اندازه سهمی که در شرکت دارد یعنی مبلغی که وارد شرکت کرده است در قبال دیون و بدهی های شرکت و همچنین منافع و سود شرکت شریک است.
اما برای ثبت شرکت سهامی باید حداقل 5 نفر برای شرکت وجود داشته باشند که به عنوان سهامدار شناخته می شوند و صرف نظر از شخصیت حقیقی و یا حقوقی که دارند به اندازه سهام خود در شرکت مسئولیت دارند.
سرمایه گذارانی که در ترکیه اقدام به ثبت شرکت می کنند به راحتی می توانند برای خود و شرکای تجاری و خانواده خود اقامت این کشور را دریافت نمایند.
برای ثبت شرکت در ترکیه می توانید شرکت خود را در قالب با مسئولیت محدود به ثبت رسانده و نیازی به شراکت با افراد ترکی هم نداشته باشید. موضع دیگر اینکه برای ثبت شرکت نیاز به یک فرد و یا شرکت حقوقی به عنوان وکیل ثبتی خود دارید. این فرد می تواند از خود ترکیه انتخاب شود و یا از خود کشور فرد متقاضی وکیل و یا موسسه حقوقی بین المللی معتبر و با داشتن کارت وکالت حقوقی بین المللی این کار را برای شما انجام دهد.
بهترین زمینه های سرمایه گذاری در ترکیه
هر چند در گذشته اغلب سرمایه گذاران ایرانی در ترکیه اقدام به سرمایه گذاری برای تاسیس رستوران، هتل، آژانس املاک، مغازه و یا بار می کردند و اتفاقا این زمینه ها همچنان هم وجود دارد و سود خوبی هم برای سرمایه گذاران به همراه دارد ولی امروزه نوع سرمایه گذاری در ترکیه متفاوت شده و اغلب سرمایه گذاران حرفه ای به دنبال سرمایه گذاری در زمینه ثبت شرکت در حوزه های مختلف تولیدی، توزیعی، بانکی، موسسات مالی، دفاتر تبادل ارز ، ساخت و ساز انبارها و سردخانه های بزرگ در مناطق آزاد تجاری ، راه اندازی یک تولیدی و یا ثبت شعبه و یا ثبت نمایندگی شرکت خارجی به منظور سهولت در واردات مواد اولیه به ترکیه و سپس به ایران از طرایق راه هایی که به دلیل وجود تحریک عملا بسته شده است می باشند.
هزینه های ثبت شرکت در ترکیه
قاعدتا به صراحت نمی توان هزنیه خاصی برای ثبت شرکت در ترکیه بر شمرد. هزینه های ثبت شرکت در ترکیه متناسب با موضوع فعالیت شرکت، قالب ثبتی ، تعداد سهامداران و یا سرمایه گذاران ، مکان ثبت شرکت و .... متفاوت است.
اما میزان تعیین شده برای سپرده گذاری در زمان افتتاح حساب به نام شرکت با توجه به قالب شرکت متفاوت و الزامی است. این میزان برای شرکتی مانند شرکت با مسئولیت محدود که بالغ بر 90 درصد از ایرانی ها این نوع شرکت را در ترکیه به ثبت می رسانند 5000 لیر ترکیه است.
مرجع ثبت شرکت در ترکیه اداره ثبت شرکت ها با همراهی اتاق بازرگانی در این کشور است و زمان ثبت یک شرکت مثلا با مسئولیت محدود از زمان ارسال مستندات و تکمیل آنها نهایتا چند روز کاری خواهد بود.
انتخاب نام شرکت در ترکیه
نام هایی که برای شرکت های ثبتی در ترکیه انتخاب می شوند باید کاملا منحصر به فرد بوده و قبلا نمونه آن به ثبت نرسیده باشد. این نام ها باید متناسب با موضوع شرکت انتخاب شوند و به هیچ عنوان از عبارت ها و یا عناوینی گمراه کننده در آنها استفاده نشده باشد. در ضمن استفاده از عناوین حکومتی و دولتی هم در عبارت اسمی شرکت ممنوع است. ضمن اینکه این نام نباید با قوانین تجاری کشور ترکیه منافاتی داشته باشد.
مراحل ثبت شرکت در ترکیه
اتاق بازرگانی ترکیه شعبات زیادی در خارج و داخل این کشور دارد و به عنوان متولیانی برای ثبت شرکت های خارجی مشروعیت دارند. افراد متقاضی ثبت شرکت در ترکیه باید خودشان و یا وکیل قانونی آنها با مراجعه به یکی از این دفاتر بازرگانی فرم درخواست ثبت تجارت را دریافت نماید و ضمن ارائه تمامی اطلاعات فرد متقاضی و شرکا از جمله نام و نام خانوادگی؛ موضوع شرکت، لزوم ثبت شرکت، آدرس فعالیت شرکت و ... تکمیل و هزینه های مربوطه به لیر پرداخت شود.
حدودا برای ثبت شرکت باید 1.1000 لیر هزینه شود . در ضمن باید یک طرح توجیهی تجاری هم برای ثبت شرکت در ترکیه ارائه نمایید که هدف شما از سرمایه گذاری و ثبت شرکت در ترکیه را مشخص نماید.
سپس باید فرم تعیین نام را با تعیین نام هایی برای شرکت تکمیل نموده و به همراه سایر مدارک به اداره مذکور تحویل دهند. پس از آن باید با مراجعه به اداره دارایی ترکیه پرونده دارایی تشکیل و کد اقتصادی و مالیاتی دریافت شود. در ضمن باید یک نفر به عنوان حسابدار شرکت انتخاب شود تا بازرسان اداره دارایی از محل شرکت بازدید کنند.
پس از بازدید و تایید محل شرکت ، شرکت در اداره ثبت شرکت های ترکیه به ثبت خواهد رسید و در روزنامه رسمی این کشور چاپ خواهد شد. در مرحله آخر باید یک فرد به عنوان مشاور مالی انتخاب شود و فعالیت های رسمی شرکت آغاز شود.
مواردی که باید در طرح توجیهی تجاری در نظر گرفته شود:
- خلاصه موضوع فعالیت شرکت و اهدافی که برای ثبت شرکت وجود دارد
- انتظارت و اهداف تجاری
- نام و سمت مدیران به همراه میزان شراکت آنها
- نوع قالب ثبتی شرکت به همراه میزان سرمایه اولیه شرکت
- تمای برآوردهای مالی و هزینه ای برای ثبت و راه اندازی شرکت
- هزینه های سالیانه شرکت
- نحوه ساپورت و یا پشتوانه شرکت
- منافعی که برای ترکیه به همراه خواهد داشت
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ترکیه:
- مدارک شناسایی کلیه شرکا اعم از پاسپورت و کارت های ملی و...
- انتخاب چند نام برای شرکت بر اساس اولویت
- دو قطعه عکس 4*3 از هر یک از مدیران و شرکا
- صورتجلسه شرکت که در آن نام مدیران و سمت آنها هم مشخص شده باشد
- اساسنامه شرکت
- کپی سند ملکی و یا قرارداد اجاره رسمی محل فعالیت شرکت
- فیش واریز حداقل یک چهارم سرمایه مورد نیاز شرکت
- وکالتنامه معتبر وکیل
مزیت های ثبت شرکت در ترکیه
- شرکت هایی که در ترکیه به ثبت برسند به تمامی بازار دنیا به راحتی دسترسی دارند
- امکان افتتاح حساب بانکی بین المللی
- حمایت شدید دولت ترکیه از سرمایه گذاران و صاحبین شرکت ها
- شرایط ساده تر برای اخذ نمایندگی از سایر شرکت های بزرگ دنیا
- امکان استفاده از وام ها و تسهیلات بانکی و اعتباری بسیار مناسب و با شرایط راحت ترکیه
- امکان دریافت اقامت دائم ترکیه پس از چند سال فعالیت
- امکان تردد بین ده ها کشور بدون نیاز به اخذ ویزا
- امکان خرید و فروش ملک و تصاحب سرمایه
- میزان مالیات کم
- پایین بودن هزینه های خوراک و پوشاک در ترکیه
به منظور ثبت شرکت در ترکیه بهتر است در همین ایران و با اتکا به دانش و تخصص وکلای بسیار حرفه ای و بین المللی موسسه حقوقی ویونا فرآیند ثبت شرکت خود را در ترکیه دنبال کنید. وکلای کار آزموده و خبره موسسه حقوقی ویونا با بیش از سال ها تجربه و تخصص در زمینه ثبت شرکت در انواع کشورهای مختلف آماده ارائه خدمات حرفه ای به علاقمندان به ثبت شرکت در ترکیه می باشند.